3-sided table.

Thinking about getting a RaspberryJAMMA, or have just purchased one and have a newbie question? Walls here are padded, come on in and bounce your question off of them!

Moderator: dee2eR

dee2eR
Inventor
Inventor
Posts: 910
Joined: Tue Aug 22, 2017 2:07 pm

Re: 3-sided table.

Post by dee2eR » Fri Jun 21, 2019 8:59 am

What resolution was your old system running in? Does the cab have a scaler board between the gameboard and monitor? Depending on your LCD monitor it may work better with the system running in high res (480p). The default low res settings use a few different low resolutions and are aimed at having the most authentic experience on CRT arcade monitors. I haven't experienced any issues like you've described but I also don't have any LCD monitors that accept low res RGB, I have to assume finding the right settings for the monitor will fix it up for you. If you do have a scaler between the board and monitor I'd recommend removing it and just outputting high res from the RPi. It's probably worth trying the high res mode in config.txt, it may just fix it all up for you. You can also swap to high res mode using the service menu but first will need to uncomment the options in /boot/launchers/servMenu.sh to make them work (they're commented out by default to stop people using the wrong mode for their CRT accidentally.

Your rom issues will be either missing bios or parent roms or wrong romset for that particular version of MAME. If it is the wrong rom for a particular version it may or may not work in a different version, all depends on the rom version. You can use Romcenter or other rom management programs to audit (and often fix/convert) your roms for particular MAME versions. Some datfiles are included in the USER_GUIDE folder to help with the rom management side.

I'm not sure if the Optiwiz supports 2 trackballs simultaneously, I think mine is limited to one trackball and one spinner (could be wrong I only use it for a trackball as I have no spinner). Although I bought mine years ago and there may have been new revisions that added support for more axis. I believe you can ask for different device IDs if you need to use more than one Optiwiz so they will work independently of each other. I had to wire between the Optiwiz and trackball, only crimping was required, not sure if I got wiring with mine I remember having to make it work with what I had lying around.

aod
Community Member
Community Member
Posts: 10
Joined: Tue Jun 11, 2019 4:13 pm

Re: 3-sided table.

Post by aod » Tue Jun 25, 2019 6:42 pm

I've tinkered some more and of course I have more questions! I'm betting you're really getting sick of me at this point. ;)

I know that version 3.82 didn't work with 3 b+ wifi, is 3.84 still not working with it? That is what I'm running and I followed the instructions on how to get wifi running on it but I'm not seeing it connect to my wifi network. It would make things so much easier if I could get it on wifi.

Thanks!
Last edited by aod on Wed Jun 26, 2019 3:05 am, edited 2 times in total.

aod
Community Member
Community Member
Posts: 10
Joined: Tue Jun 11, 2019 4:13 pm

Re: 3-sided table.

Post by aod » Wed Jun 26, 2019 3:03 am

Oof. Okay, now I've added a couple of games that I'd like to run in vertical mode and cocktail mode. Just for testing, Ms. Pac Man and Satan's Hollow. I can get into the MAME menu on the games (using P1+P1 joystick right) and set it to cocktail mode. However, I dunno how to start the games vertical. They start horizontal. I know you said that one could edit launcher scripts, and I do have a very good background in writing in Linux shell scripts, I have no idea what these do without context. Is there a way to make it so certain games load in a vertical setup while others load in horizontal or is that not possible currently without some serious hacking?

Thanks.

P.S. I'll also add that I've uncommented the hi-res stuff in the ServMenu.sh script but none of those options show up when I hit the service menu button. I do get a service menu, but nothing about hi-res to vertical or horizontal.

aod
Community Member
Community Member
Posts: 10
Joined: Tue Jun 11, 2019 4:13 pm

Re: 3-sided table.

Post by aod » Thu Jun 27, 2019 1:07 pm

Update:
I have found how to change the attract layout for each display and can put it in vertical mode. Unfortunately, I still can't get the game to go vertical. I do see in the configuration for each game where there is a Rotation and you can set it to 0, 90, 180, or 270. However, no matter what you set that to it makes no difference as the game is not rotated. Is there something that needs to be enabled in a script to get this working?

Thanks!

dee2eR
Inventor
Inventor
Posts: 910
Joined: Tue Aug 22, 2017 2:07 pm

Re: 3-sided table.

Post by dee2eR » Thu Jun 27, 2019 10:41 pm

aod wrote:
Tue Jun 25, 2019 6:42 pm
I've tinkered some more and of course I have more questions! I'm betting you're really getting sick of me at this point. ;)

I know that version 3.82 didn't work with 3 b+ wifi, is 3.84 still not working with it? That is what I'm running and I followed the instructions on how to get wifi running on it but I'm not seeing it connect to my wifi network. It would make things so much easier if I could get it on wifi.

Thanks!
WiFi should work but you need to add your router info into the WPA_supplicant file, it can be done from the service menu with a keyboard. The info you need are router ID, password and your country code. Assuming you have done that I'm not sure why it wouldn't be working.

dee2eR
Inventor
Inventor
Posts: 910
Joined: Tue Aug 22, 2017 2:07 pm

Re: 3-sided table.

Post by dee2eR » Thu Jun 27, 2019 10:55 pm

aod wrote:
Wed Jun 26, 2019 3:03 am
Oof. Okay, now I've added a couple of games that I'd like to run in vertical mode and cocktail mode. Just for testing, Ms. Pac Man and Satan's Hollow. I can get into the MAME menu on the games (using P1+P1 joystick right) and set it to cocktail mode. However, I dunno how to start the games vertical. They start horizontal. I know you said that one could edit launcher scripts, and I do have a very good background in writing in Linux shell scripts, I have no idea what these do without context. Is there a way to make it so certain games load in a vertical setup while others load in horizontal or is that not possible currently without some serious hacking?

Thanks.

P.S. I'll also add that I've uncommented the hi-res stuff in the ServMenu.sh script but none of those options show up when I hit the service menu button. I do get a service menu, but nothing about hi-res to vertical or horizontal.
By default all games will run in whatever orientation the system is setup in. The launchers have a bunch of logic in them to make the image appear right, adding -ror to one could be a little as you need to do to make some games run rotated. Each launcher is a little different due to the various emulators having their differences. Which MAME versions are you using? Some launchers are more/less complex than others due to the differing requirements. There's not really a function to arbitrarily rotate certain games. I'm guessing for your 3 sided setup you will want to adjust the options for vertical games on horizontal monitors (the concept of the monitor being mounted one way or another gets really confusing when you have 3 sides....).

The high res options will show up in the ARpiCADE service menu if they are commented out of not. They just don't actually do anything when they're commented out of the script. To get to the ARpiCADE service menu press 'service' (cabside) or 'f4' (keyboard) while in the game select menu, a new instance of the menu will load with some service options (it's the same menu used to get to the WiFi info). These options are system wide.

dee2eR
Inventor
Inventor
Posts: 910
Joined: Tue Aug 22, 2017 2:07 pm

Re: 3-sided table.

Post by dee2eR » Thu Jun 27, 2019 10:58 pm

aod wrote:
Thu Jun 27, 2019 1:07 pm
Update:
I have found how to change the attract layout for each display and can put it in vertical mode. Unfortunately, I still can't get the game to go vertical. I do see in the configuration for each game where there is a Rotation and you can set it to 0, 90, 180, or 270. However, no matter what you set that to it makes no difference as the game is not rotated. Is there something that needs to be enabled in a script to get this working?

Thanks!
The various Attract-Mode layouts control their own rotation but don't effect anything else. Not sure where the rotation options you're seeing are, not sure they're what you want though...

Post Reply