Access standard tab menu in retroarch?

Questions about arcade game emulation support on the ARpiCADE (MAME, DAPHNE, Picodrive, etc...)

Moderator: dee2eR

Post Reply
barryabrams
Community Member
Community Member
Posts: 6
Joined: Mon Jan 28, 2019 2:32 pm

Access standard tab menu in retroarch?

Post by barryabrams » Wed Jan 30, 2019 1:57 pm

I've got a couple of games I'm using the 0.78 version of Mame with. I need to access the service menu for those games to alter the volume, which requires a (software) switch to be turned on. In other versions of mame (like 1.39), I can access the mame tab menu by pressing the tab button on a keyboard, or by pressing the service button inside the coin door then go to the options menu and toggle on the service switch. However, with 0.78, I can't get to the tab menu. I can get to RGUI by pressing F1 on a keyboard, but the service menu switch isn't an option. I much prefer the default mame tab menu interface as it's what I'm used to. Is there a way to use it instead of the RGUI interface?

barryabrams
Community Member
Community Member
Posts: 6
Joined: Mon Jan 28, 2019 2:32 pm

Re: Access standard tab menu in retroarch?

Post by barryabrams » Thu Jan 31, 2019 6:14 pm

I'll ask this a bit simpler: How can I access the DIP switch settings in MAME 0.78?

dee2eR
Inventor
Inventor
Posts: 643
Joined: Tue Aug 22, 2017 2:07 pm

Re: Access standard tab menu in retroarch?

Post by dee2eR » Thu Jan 31, 2019 11:49 pm

The joystick shortcut of Player 1 Start + Joy1 Right should open MAMEs menus.

The Retroarch emulators are set to use the Linux Raw input method so the hotkeys system will work, this has a side effect of stopping a lot of keyboard inputs from working. You can work around this by adjusting the input driver to UDEV in RGUI and then exiting and re-launching the game for the change to take effect. Using the UDEV input driver keyboard will work but the hotkeys won't work work so you will probably want to change it back when you're done.

barryabrams
Community Member
Community Member
Posts: 6
Joined: Mon Jan 28, 2019 2:32 pm

Re: Access standard tab menu in retroarch?

Post by barryabrams » Fri Feb 01, 2019 1:54 am

Aha! That worked! Thank you.

Post Reply